«Παρακαλώ όπως παραδώσετε το κτήριο άμεσα στον Δήμο Λευκωσίας για να καταστεί δυνατή η έναρξη εργασιών για αποκατάστασή του».

Feb 27, 2017 by

«Παρακαλώ όπως παραδώσετε το κτήριο άμεσα στον Δήμο Λευκωσίας για να καταστεί δυνατή η έναρξη εργασιών για αποκατάστασή του».

Τάδε έφη : ο υπουργός Μεταφορών, προς το Προσφυγικό Σωματείο «Ελεύθερη Ενιαία Καρπασία» .

Το Σωματείο «Ελεύθερη Ενιαία Καρπασία» βρήκε προσωρινή στέγη από το 1986 στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας. Δώδεκα χρόνια μετά τη Τουρκική Εισβολή τον εν λόγο οίκημα παραχωρήθηκε στο εκτοπισμένο σωματείο για να του παρέχει στέγη. Φυσικά η παραχώρηση δεν έγινε αφιλοκερδώς αφού το σωματείο έδωσε στις αρμόδιες αρχές  ένα συμβολικό πόσο .

Το κτήριο σήμερα , χρειάζεται συντήρηση και  αναπαλαίωση , αφού τα οικονομικά του σωματείου δεν επέτρεψαν ποτέ την συντήρηση του εν λόγω κτηρίου παρά μόνο τη συντήρηση μιας αίθουσας. Με την έξωση από το οίκημα η «Ελεύθερη Ενιαία Καρπασία», ένα από τα πιο ιστορικά σωματεία ,του τόπου μας  ξεριζώνεται για δεύτερη φορά από τις προσωρινές αυτή τη φορά ρίζες της .

Στο οίκημα αυτό συστηματικά γίνονταν συναυλίες, συζητήσεις και διαλέξεις αλλά και οι συνεδρίες του σωματείου , ο Δήμος θεωρεί αναγκαίο να αφήσει χωρίς στέγη το προσφυγικό σωματείο αφού το κτήριο είναι ιδανικό για να γίνει πολιτιστικό κέντρο της πρωτεύουσας το κτήριο σκόπιμα θα αποκατασταθεί ως διατηρητέο με χρηματοδότηση της Ε. Ε.

Για άλλη μια φορά κινητήριος δύναμη είναι το χρήμα , το οποίο κατασκευάζει όποιο είδος μνήμης θέλει , εφόσον το προσφυγικό σωματείο δεν έχει τα οικονομικά μέσα να διαφυλάξει την μνήμη το κατεχόμενων περιοχών του .

Τα μέλη του Σωματείου τονίζουν πως :

«η ενέργεια αυτή βολεύει κάποιους οι οποίοι δεν θέλουν στη περιοχή αυτή  προσφυγικά σωματεία και μάλιστα σωματεία

με ενεργή   δράση  και πολλές αντικατοχικές εκδηλώσεις στο ιστορικό της. »
Ο πρόεδρος του Σωματείου κ. Μ. Ασημάκης ανέφερε στον «Φ» ότι σε επικοινωνία του με τον δήμαρχο Λευκωσίας, Κωνσταντίνο Γιωρκάτζη, παρέθεσε τα οικονομικά δεδομένα της «Ελεύθερης Ενιαίας Καρπασίας» και ζήτησε έστω την παραχώρηση άλλου κτηρίου με σκοπό να διασωθεί το σωματείο

Ο δήμαρχος φέρεται να εξήγησε από πλευράς του, ότι δεν διαθέτει άλλο κτήριο προς παραχώρηση, ούτε και άλλο κτήριο για να δημιουργήσει πολιτιστικό κέντρο.

Related Posts

Tags

Share This