Επίσκεψή Γιώργου Σεφέρη στη Κύπρο,Ριζοκάρπασον,1953

Feb 17, 2018 by

Το 1953 ο Γιώργος Σεφέρης επιδιώκει να ανακαλύψει και να αποθανατίσει με το φωτογραφικό του φακό την Κυπριακή ενδοχώρα στην πρώτη αυτή επίσκεψή του στη Κύπρο επισκέφτηκε αρκετά σημεία του νησιού μας,ένα από αυτά ήταν και η κωμόπολη του Ριζοκαρπάσου το ίδιο έτος αναλαμβάνει, τη διπλωματική ευθύνη του κυπριακού ζητήματος.

Στο ταξίδι του, εν έτη 1953, απολαμβάνει τις φυσικές ομορφιές του νησιού, επισκέπτεται αρχαιολογικούς χώρους (μυκηναϊκής έως πρωτοχριστιανικής εποχής), ναούς, κάστρα και αρκετές εκκλησιές. Παρατηρεί και φωτογραφίζει έργα λαϊκής τέχνης, συνομιλεί με τους ντόπιους και καταγράφει με το φακό του 145 τοπία της Κυπριακής Ενδοχώρας ένα από αυτά είναι και η βυζαντινή εκκλησια του Αγίου Φίλωνα στην κοινότητά μας.

Με μεγάλη έκπληξη και ενθουσιασμό σημειώνει στο ημερολόγιό του:

«Από εδώ νιώθει κανείς την Ελλάδα (ξαφνικά) ευρύχωρη, πιο πλατιά. Το αίσθημα πως υπάρχει ένας κόσμος που μιλά ελληνικά, είναι ελληνικός. Που δεν εξαρτάται από την Ελληνική Κυβέρνηση, και το τελευταίο τούτο συντελεί στο αίσθημα αυτής της ευρυχωρίας».

― Ριζοκάρπασο. Εκκλησιές τριγύρω· by the sea ancient city of Karpasia. (Γιώργος Σεφέρης, Μέρες ΣΤ΄, σ. 117.)

Η φωτογραφίαι προέρχεται από το βιβλίο «Οι Φωτογραφίες του Γιώργου Σεφέρη», Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης, Αθήνα 2000