Διάλεξη Δρ. Νάσας Παταπίου,«Η εικόνα της Ανάστασης του Χριστού: Αντικατοπτρισμοί της ιστορίας της Κύπρου».

Feb 17, 2018 by

 

Διάλεξη Δρ. Νάσας Παταπίου,«Η εικόνα της Ανάστασης του Χριστού: Αντικατοπτρισμοί της ιστορίας της Κύπρου».

Ο πόλεμος της Κύπρου 1570-1571 με τον οποίο η Κύπρος πέρασε στην εξουσία της οθωμανικής αυτοκρατορίας δε μετέτρεψε μόνο τη μεγαλόνησο από ‘βασίλειο’ σε οθωμανική επαρχία, αλλά όπως και κάθε πόλεμος σκόρπισε την καταστροφή και ερήμωσε τη μεγαλόνησο, η γη έμεινε ακαλλιέργητη, μέγα μέρος του πληθυσμού χάθηκε αφού σφαγιάστηκε, αιχμαλωτίστηκε και πουλήθηκε στα σκλαβοπάζαρα της Ανατολής.

Οι φρικαλεότητες του πολέμου, τα δεινά και οι περιπέτειες των Κυπρίων που κατόρθωσαν μετά από πολυετή αιχμαλωσία να απελευθερωθούν και στη συνέχεια να καταφύγουν στη Βενετία, καταγράφονται σε πληθώρα εγγράφων στα βενετικά αρχεία, μεγάλο μέρος από τα οποία μέχρι πρόσφατα δεν έτυχε να μελετηθεί.

Η ιστορικός-ερευνήτρια δρ Νάσα Παταπίου στη διάλεξη της 21ης Φεβρουαρίου την οποία διοργανώνει το Πολιτιστικό Ίδρυμα της Τραπέζης Κύπρου σε συνεργασία με την εφημερίδα Πολίτης ξεδιπλώνει με βάση αρχειακό υλικό τη συγκλονιστική ιστορία μίας νέας γυναίκας, που βίωσε τα δεινά του εν λόγω πολέμου.

Σε μια εικόνα του 16ου αιώνα αποτυπώνεται όλη η ιστορία της Κύπρου και οι συμφορές που προκλήθηκαν με την κατάληψή της από τους Οθωμανούς το 1570-1571. Παράλληλα η αρχειακή έρευνα στο Κρατικό Αρχείο της Βενετίας έφερε στο φως άγνωστα στοιχεία για τη δωρήτρια της εικόνας με την ‘Ανάσταση του Χριστού’.

Ομιλήτρια: Δρ Νάσα Παταπίου, Ιστορικος-ερευνήτρια
Σε συνεργασία με την εφημερίδα Πολίτης

Τετάρτη, 21 Φεβρουαρίου 2018, 19:30
Αίθουσα Ανδρέα Πατσαλίδη
Για πληροφορίες: 22128157
Είσοδος ελεύθερη

ΠΗΓΗ:ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΚΥΠΡΟΥ