Ριζοκαρπασίτικη Σαγιά

Mar 4, 2018 by

Η παραδοσιακή Ριζοκαρπασίτικη γυναικεί σαγιά είναι μια από τις χαρακτηριστικότερες φορεσιές της Κυπριακής υπαίθρου και την συναντούσε κανείς μόνο στις δύο ακριτικές και απομονωμένες περιοχές του νησιού, στα δυτικά της Πάφου και στην Καρπασία και συγκεκριμένα στο Ριζοκάρπασον.

Η ενδυμασία αυτή διατηρήθηκε και στις δύο περιοχές μέχρι τις αρχές τις δεκαετίας του 20ού αιώνα.Η Ριζοκαρπασίτικη σαγιά είχε ένα ίσιο κόψιμο με μεγάλα πλαϊνά ανοίγματα  που διευκόλυναν περπάτημα, ενώ η σαγιά της Πάφου είχε μικρότερα πλαϊνά ανοίγματα και κερδίζει φάρδος με πρόσθετα κομμάτια υφάσματος.Τα κορίτσια κάτω από τη σαγιά φορούσαν ένα μακρή μεταξωτό πουκάμισο και μακρυά μεταξωτά  βρακιά, ενώ στη μέση φορούσαν ζώνη με πόρπη.

Οι φορεσιές με τη σαγιά αντικατοπτρίζουν έναν παλαιότερο ενδυματολογικό τύπο που επικρατούσε στα αστικά κέντρα κατά τον 18ου και τις πρώτες δεκαετίες του 19ου  αιώνα. Ο τύπος της φορεσιάς με τη σαγιά, όπως τον συναντούμε στα τέλη του 19ού αιώνα, είναι πλέον ένα ένδυμα αφομοιωμένο και ενταγμένο στην κυπριακή παράδοση, με καθαρά τοπικό χαρακτήρα και με διακόσμηση που φέρει τη σφραγίδα της κυπριακής υφαντικής και κεντητικής.
 
Άποψη της Ριζοκαρπασίτικης σαγιάς όπως απεικονίζεται  σε πίνακα του Κισσονέργη

Related Posts

Tags

Share This