Στήριξη εγκλωβισμένων ψαράδων & γεωργοκτηνοτρόφων

Oct 25, 2018 by

Τρόπους στήριξης των γεωργοκτηνοτρόφων και των ψαράδων που ζουν στο κατεχόμενο Ριζοκάρπασο συζήτησε σήμερα στη Λάρνακα, ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστας Καδής με τα Κοινοτικά Συμβούλια Ριζοκαρπάσου.

Σε δηλώσεις του ο Κώστας Καδής μετά τη συνάντηση ανέφερε ότι συζητήθηκαν οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι γεωργοί, οι κτηνοτρόφοι και οι ψαράδες στο κατεχόμενο Ριζοκάρπασο και διερευνήθηκαν τρόποι περαιτέρω στήριξης τους.

«Ως Υπουργείο Γεωργίας έχουμε ειδικά προγράμματα τα οποία στηρίζουν στοχευμένα τους εγκλωβισμένους συμπατριώτες μας»,

 «Τα προγράμματα αυτά μπορούν να γίνουν πιο στοχευμένα και πιο λειτουργικά. Διαπιστώσαμε συγκεκριμένες στρεβλώσεις οι οποίες μπορεί να μην κάνουν δίκαιη την κατανομή των διαθέσιμων πόρων» είπε και σημείωσε πως «αυτό που συζητήσαμε είναι, με την συνδρομή των ίδιων των ανθρώπων που είναι οι αποδέκτες αυτής της στήριξης, να εξορθολογίσουμε το όλο σύστημα ούτως ώστε να λειτουργεί καλύτερα και προς όφελος των ιδίων».

Ο υπουργός τόνισε πως

«θα δούμε πως θα κάνουμε πιο λειτουργικές κάποιες νέες τεχνικές οι οποίες εφαρμόζονται για να προσδιορίσουμε τις αποζημιώσεις και τις επιδοτήσεις προς τους αγρότες μας. Οι τεχνικές αυτές εφαρμόστηκαν πρόσφατα και ήταν φυσικό στις αρχές να παρατηρηθούν κάποια προβλήματα, αλλά είμαστε στη διάθεση τους για να διορθώσουμε αυτά τα προβλήματα».

Επισήμανε πως  «σε κάθε περίπτωση, η επικοινωνία με τον κόσμο του Ριζοκαρπάσου και ιδιαίτερα με τους Κοινοτάρχες θα είναι συνεχής, ούτως ώστε η στήριξη που θα παίρνουν από το Υπουργείο και τη κυβέρνηση γενικότερα, να είναι αποτελεσματική και να κάνει ευκολότερη τη διαβίωση τους».

 Ο Κοινοτάρχης της ενορίας Αγίας Τριάδας Ριζοκαρπάσου Γιάννης Παπαπέτρου, ανέφερε πως κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν αρκετά θέματα που δυσκολεύουν τους εγκλωβισμένους στην κτηνοτροφία, την αλιεία και τη γεωργία, αισιόδοξα δήλωσε πως:

«Πιστεύουμε ότι με καλή θέληση θα βρούμε τις λύσεις και θα βοηθήσουμε τον κόσμο στο κατεχόμενο Ριζοκάρπασο», είπε.

Επιπρόσθετα ο Κοινοτάρης της Ενορίας Λεκού  Αντρέας Χρονίας,  εξέφρασε  τις θερμές του ευχαριστίες προς τον Υπουργό και την επιθυμία του για ολοκλήρωση του σχεδίου εντός του 2019

«για το ενδιαφέρον και τη στήριξη του προς τους εγκλωβισμένους γεωργο-κτηνοτρόφους και ψαράδες. Ευελπιστούμε ότι θα διορθώσουμε κάποια προβλήματα που απασχολούν τους εγκλωβισμένους γεωργοκτηνοτρόφους και θα δούμε με το νέο σχέδιο που θα εφαρμοστεί το 2019, πως μπορούν να διορθωθούν κάποιες τυχόν παραλείψεις που υπάρχουν».

Related Posts

Tags

Share This