Διάκρισή Άντρης Παντελή σε παγκόσμιο διαγωνισμό Γαλλικής γλώσσας .

Jun 29, 2016 by

Ο Επίτροπος Προεδρίας, Φώτης Φωτίου, τίμησε σήμερα εκ μέρους της πολιτείας την εγκλωβισμένη μαθήτρια του Λυκείου Ριζοκαρπάσου, Αντρούλλα Παντελή, για τη διάκρισή της σε παγκόσμιο διαγωνισμό γαλλικής γλώσσας, σημειώνοντας ότι στα πρόσωπα των μαθητών των σχολείων του Ριζοκαρπάσου “αποτυπώνεται η ισχυρή θέληση να παραμείνουν, παρά τα τόσα προβλήματα, ακρίτες στη γη των γονέων και των άλλων προγόνων τους”.

Σε χαιρετισμό του σε ειδική τελετή στο Γραφείο του, ο κ. Φωτίου, είπε ότι “είναι με μεγάλη συγκίνηση που δεχθήκαμε το άκουσμα της τόσο σημαντικής επιτυχίας της εγκλωβισμένης μαθήτριας του Ριζοκαρπάσου, Αντρούλλας Παντελή, στο φετινό παγκόσμιο διαγωνισμό γαλλικής γλώσσας”.

Η μαθήτρια, αποδεχόμενη με συγκίνηση την τιμή, είπε ότι το θέμα της έκθεσής της ήταν ο ρατσισμός, μέσα από το φακό ενός βίντεο που είδε στο διαδίκτυο.Ανέφερε ότι στην έκθεση ανέλυσε τα αίτια του ρατσισμού και τις συνέπειες που προκαλεί.

Τα βραβεία απονεμήθηκαν στις 24 Μαΐου 2016 σε επίσημη τελετή στη Σορβόννη, η οποία τελούσε υπό την αιγίδα του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας.

Επίτροπος: O διαγωνισμός αφορά την προώθηση της γαλλικής γλώσσας

Ο Επίτροπος είπε ότι “αυτό δείχνει και τη σημαντικότητα του διαγωνισμού, ο οποίος διοργανώνεται από το Σύνδεσμο `ΑΜΟΠΑ`, που τελεί και αυτός υπό την αιγίδα του Γάλλου Προέδρου και έχει ως μέλη προσωπικότητες με ξεχωριστή προσφορά για τη Γαλλία”.

Εξήγησε, ότι “ο διαγωνισμός αφορά την προώθηση της γαλλικής γλώσσας και απευθύνεται τόσο σε μαθητές γαλλικών και γαλλόφωνων σχολείων, όσο και σε μαθητές που διδάσκονται τη γαλλική ως ξένη γλώσσα”.

Ο κ. Φωτίου είπε ότι “πρώτα βραβεία σε αυτό το διαγωνισμό πήραν τρεις Κύπριες μαθήτριες και ανάμεσά τους και η Αντρούλλα Παντελή, στην κατηγορία Γραπτή Έκφραση στη γαλλική γλώσσα”.

Πρώτα βραβεία πήραν επίσης η Γαλάτεια Χριστοδούλου του Περιφερειακού Γυμνασίου Αγίας Βαρβάρας, και η Νεκταρία Γεωργιάδου του Γυμνασίου Ανθούπολης. Έπαινος δόθηκε και σε φοιτήτρια του Πανεπιστημίου Κύπρου, την Εμμανουέλλα Κουγιουμιτζάκη.

Ο Επίτροπος είπε ότι “αυτά ισχύουν και για τις άλλες τρεις μαθήτριες του Ριζοκαρπάσου που είναι εδώ, την Χρυστάλλα Παντελή και την Αντιγόνη και την Άντρη Αχιλλέως που επίσης συμμετείχαν στο διαγωνισμό πετυχαίνοντας και αυτές καλές επιδόσεις”.

Οι θυσίες των παιδιών της Καρπασίας

Σημείωσε ότι “όλες αξίζουν συγχαρητήρια και είμαστε περήφανοι για όλες αυτές τις διακρίσεις, αλλά, περισσότερο μας συγκινεί η παγκόσμια διάκριση της Αντρούλλας Παντελή, γιατί πρόκειται για μια διάκριση που δείχνει πολλά και πέρα από το επίπεδο της προσφερόμενης παιδείας μας, η διάκριση αυτή δείχνει πρώτα απ’ όλα τη δύναμη της ψυχής των μαθητών του Ριζοκαρπάσου”.

“Στα πρόσωπα τους αποτυπώνεται η ισχυρή θέληση να παραμείνουν, παρά τα τόσα προβλήματα, ακρίτες στη γη των γονέων και των άλλων προγόνων τους”, είπε ο κ. Φωτίου.

Πρόσθεσε ότι τα παιδιά στα σχολεία του Ριζοκαρπάσου, “υποβάλλονται σε προσωπικές θυσίες, στερούνται πράγματα που για άλλα παιδιά της ηλικίας τους είναι αυτονόητα στην καθημερινή τους ζωή ενώ η επιλογή τους να παραμένουν στην Καρπασία κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες, φανερώνει άτομα με ανώτερο ψυχικό σθένος και δύναμη”.

Όπως είπε ο Επίτροπος Προεδρίας, “μεγαλώνουν σε συνθήκες στρατιωτικής κατοχής και μαζί με τους άλλους εγκλωβισμένους της Καρπασίας δίνουν καθημερινά μάθημα υπομονής και καρτερίας, μάθημα αντοχής και αυταπάρνησης, μάθημα προσήλωσης στις ρίζες και τις παραδόσεις τους, μάθημα αψεγάδιαστης αγάπης για τον τόπο τους”.

Ανέφερε ότι “οι εγκλωβισμένοι, μας στέλνουν συνεχώς συγκινητικά μηνύματα πίστης και εμμονής στον αγώνα που προσωπικά διεξάγουν και ειδικά δε οι μαθητές του Ριζοκαρπάσου μας συγκλονίζουν για τη δύναμη της ψυχής που διαθέτουν και την αγάπη τους για ζωή”.

Ο κ. Φωτίου συνεχάρη θερμά και τις τέσσερις μαθήτριες, “και μέσω αυτών όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες του Ριζοκαρπάσου καθώς και τον τον Διευθυντή του Γυμνασίου- Λυκείου Ριζοκαρπάσου, Φάνη Σεργίου, και όλους τους εκπαιδευτικούς για όλη τη συμπαράσταση και τη στήριξη τους προς τα παιδιά”.

Τα συγχαρητήρια της Πολιτείας

Καταλήγοντας, ιδιαίτερα συνεχάρη, την καθηγήτρια γαλλικών, Τόνια Κολοκασίδου, για την συμβολή της στην επιτυχία αυτή.

Επιδίδοντας την τημιτική πλακέτα, δίπλωμα και ένα μικρό συμβολικό χρηματικό ποσό στην μαθήτρια, Αντρούλλα Παντελή, ο κ. Φωτίου, είπε ότι “αυτό είναι το ελάχιστο που μπορεί να κάνει η πολιτεία για αυτή σου την επιτυχία και είμαι σίγουρος ότι θα έχεις πολλές άλλες επιτυχίες στο μέλλον και εύχομαι ό,τι καλύτερο”.

Διπλώματα δόθηκαν και στις άλλες τρεις μαθήτριες από το Ριζοκάραπασο που συμμετείχαν στον παγκόσμιο διαγωνισμό γαλλικής γλώσσας με πολύ καλές επιδόσεις.

Πηγή: ΚΥΠΕ
– See more at: http://www.sigmalive.com/news/local/337047/i-politeia-timise-mathitria-tou-lykeiou-rizokarpasou#.dpuf

Related Posts

Tags

Share This