ΤΟΠΙΚΑ ΦΑΓΗΤΑ

Εγγραφή στον Εθνικό Κατάλογο Άϋλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς (2019)

Posted by on Mar 31, 2019 in ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ, ΝΕΑ, ΤΟΠΙΚΑ ΦΑΓΗΤΑ | 0 comments

Εγγραφή στον Εθνικό Κατάλογο Άϋλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς (2019)

« Παραδοσιακά αρτοσκευάσματα και ζυμώματα Ριζοκαρπάσου: παραδοσιακοί τρόποι παρασκευής και εθιμική ζωή».

 

Με μεγάλη χαρά σας κοινοποιούμε ότι η Κυπριακή Εθνική Επιτροπή Unesco έχει προκρίνει την πρότασή μας, για εγγραφή στον Εθνικό Κατάλογο Άϋλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς (2019),τα « Παραδοσιακά αρτοσκευάσματα και ζυμώματα Ριζοκαρπάσου: παραδοσιακοί τρόποι παρασκευής και εθιμική ζωή».
Αιτητές της εν λόγω πρότασης είναι: Τα Κοινοτικά Συμβούλια Ριζοκαρπάσου των ενοριών, Αγίας Τριάδας, Ανάβρυσης και Λεκού, Το Σωματείο «Το Ριζοκάρπασον», ο Λαογραφικός Όμιλος Ριζοκαρπάσου και το Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής.
Η πρόταση συντάχθηκε από την Πρόεδρο του Λαογραφικού Ομίλου Ριζοκαρπάσου, Δρα Νάσα Παταπίου σε συνεργασία με τους πιο πάνω αιτητές.

ΞΙΝΙΑΤΟΠΙΤΕΣ

Posted by on Mar 4, 2018 in ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ, ΤΟΠΙΚΑ ΦΑΓΗΤΑ | 0 comments

Παραθέτουμε τη συνταγή και την εκτέλεση των Ξινιατόπιτων, που προβλήθηκε στην εκπομπή Με αγάπη Χριστιάνα

ΞΙΝΙΑΤΟΠΙΤΕΣ
YΛΙΚΑ:
  • 400 γρ. ξινιατούς
  • 100 γρ. κόλιαντρο φρέσκο
  • 75 γρ. σκορδόφυλλα
  • 50 γρ. μάραθο ή άνηθο
  • 1 κουταλάκι τσαγιού χοντρό θαλασσινό αλάτι
  • 150 γρ. αλεύρι χωριάτικο
  • 5 γρ. μαγιά
  • 1/2 κουταλάκι τσαγιού ζάχαρη
  • 50 γρ. νερό
  • Λίγο αλεύρι για το τελικό πλάσιμο

http://www.alphacyprus.com.cy/shows/entertainment/meagapichristiana/webtv/xiniatopites

 

Οφτόν της τερατσιάς

Posted by on Jan 6, 2018 in ΤΟΠΙΚΑ ΦΑΓΗΤΑ | 0 comments

Το κρέας, κυρίως ρίφι πρέπει να είναι 5 μηνών μέχρι ενός χρόνου και κόβεται σε μικρά κομμάτια μέχρι 3 κιλά.

Αφού πυρώσουμε το φούρνο μας ώσπου να ασπρίσει το φρύδι του, μεταφέρουμε τα κάρβουνα στη μια πλευρά. Για να είμαστε βέβαιοι ότι ο φούρνος μας έχει την κανονική θερμοκρασία τοποθετούμε τη γροθιά μας κοντά στο στόμιο και αρχίζουμε να μετρούμε. Αν αντέξουμε μέχρι το 10 τότε η θερμοκρασία του είναι κανονική. Αν αντίθετα, δούμε ότι μπορούμε να μετρήσουμε πάνω από το 10, σημαίνει ότι ο φούρνος χρειάζεται ακόμα λίγο πύρωμα.

Αν θέλουμε ετοιμάζουμε και ένα ταψί με πατάτες. Το κρέας και τις πατάτες τα αλατίζουμε με μπόλικο χοντρό άλας. Αφού καθαρίσουμε τελείως το πάτωμα του φούρνου από τα κάρβουνα, κλείνουμε την τρύπα του και τη χυλώνουμε. Μετά τοποθετούμε το ταψί με τις πατάτες, και βάζουμε κλαδιά της χαρουπιάς πάνω στην πλάκα του φούρνου. Από πάνω τοποθετούμε το κρέας και το σκεπάζουμε με άλλα κλαδιά. Κλείνουμε γρήγορα το φούρνο και μετά χυλώνουμε την είσοδο του ώστε να μην βγαίνει από πουθενά καπνός.

Σε δυόμυσι με τρεις ώρες, το κρέας είναι έτοιμο.

Πισίες

Posted by on Jan 6, 2018 in ΤΟΠΙΚΑ ΦΑΓΗΤΑ | 0 comments

Υλικά:
Ζύμη απλή
Αλεύρι του τόπου
Άλας
Χλιαρό νερό.

Ζυμώνουμε ζύμη σφικτή με αλεύρι του τόπου, λίγο άλας και χλιαρό νερό. Αφήνουμε τη ζύμη να μαλακώσει για δυο-τρεις ώρες. Πλάθουμε το ζυμάρι σε σχήμα κουλουριού με διάμετρο πέντε περίπου εκατοστά. Μετά το κόβουμε σε κομμάτια πάχους δύο με τρία εκατοστά. Κανονίζουμε ούτως ώστε όταν ανοίξουμε το φύλλο να έχει μέγεθος ενός μεσαίου πιάτου. Ακολούθως τις τηγανίζουμε σε πολύ ζεστό λαδί μία μία. Όταν τις τηγανίσουμε τους ρίχνουμε ζάχαρις ή μέλι. Αφού τις διπλώσουμε δύο τρεις φορές ή τις τυλίξουμε σε ρολό.

Πίττες του τηγανιού (Μιλλόπιττες)

Posted by on Jan 6, 2018 in ΤΟΠΙΚΑ ΦΑΓΗΤΑ | 0 comments

Υλικά:
Τρία μέρη αλεύρι του τόπου
Ένα μέρος σιμιγδάλι λεπτό
Λίγο άλας
Χλιαρό νερό
Μίλλα (Λιωμένο χοιρινό λίπος)

Ζυμώνουμε ζύμη σφικτή με αλεύρι του τόπου, σιμιγδάλι, λίγο άλας και χλιαρό νερό. Αφήνουμε τη ζύμη να μαλακώσει για δυο-τρεις ώρες. Ανοίγουμε μεγάλο και πολύ λεπτό φύλλο με διάμετρο περίπου 80 με 100 εκατοστά. Αλείφουμε με τη χλιαρή – για να λιώσει μίλλα – όλη την επιφάνεια. Ακολούθως διπλώνουμε το φύλλο και το ξανααλείφουμε. Αυτό γίνεται μέχρι να σχηματιστεί ένα κουλούρι διαμέτρου πέντε περίπου εκατοστών. Μετά στρίβουμε τις δύο άκριες σε αντίθετη κατεύθυνση 5-6 φορές.
Κόβουμε σε κομμάτια περίπου τεσσάρων εκατοστών το κάθε ένα. Ακολούθως τα ανοίγουμε σε πάχος λιγότερο από ένα εκατοστό και διάμετρο περίπου 15 εκατοστά. Τις τηγανίζουμε σε μπόλικη μίλλα και σε

Λαγγόπιττες

Posted by on Jan 6, 2018 in ΤΟΠΙΚΑ ΦΑΓΗΤΑ | 0 comments

Οι λαγγόπιττες φτιάχνονταν παραδοσιακά στο Ριζικάρπασον κατά την 29ην Αυγούστου,ανήμερα της γιορτής του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου, και κυρίως ανήμερα της γιορτής του Τιμίου Σταυρού κατά την 14 Σεπτεμβρίου, μέρες κατά τις οποίες οι χριστιανοί νήστευαν. Είναι ακριβώς τις ίδιες μέρες που παρασκευάζονταν και τα λουλλούθκια ένα άλλο Ριζοκαρπασιτικο έδεσμα .
Λαγγόπιττες: Πίτες με προζύμι ή μαγιά, ψημένες πάνω σε πέτρινη πλάκα ή σήμερα σε αντικολλήτικο τιγάνι.

Υλικά:
– Ένα κιλό αλεύρι (μισό φαρίνα και μισό χωριάτικο)
– Προζύμι ή ένα κουτάλι της σούπας μαγιά
– Λίγο αλάτι
– Μέλι ή χαρουπόμελο

Εκτέλεση Συνταγής:

Τοποθετούμε το αλεύρι, το άλας, και τη μαγιά ή το ΒΡ και αφού τα ανακατέψουμε για λίγο ρίχνουμε το χλιαρό νερό (το χλιαρό νερό το χρησιμοποιούμε για να μπουν πιο γρήγορα).
Αφού γίνουν ένας όχι πολύ παχύρρευστος χυλός, σκεπάζουμε τη ζύμη και την τοποθετούμε σε ζεστό μέρος.
Σε 20 περίπου λεπτά θα διαπιστώσουμε ότι μπήκε, έγινε δηλαδή η ζύμωση και σχηματίστηκαν πολλές φυσαλίδες. Όταν το παρατηρήσουμε αυτό, τότε η ζύμη μας είναι έτοιμη για ψήσιμο.
Παραδοσιακά τις λαγγόπιττες τις έψηναν πάνω σε πέτρινη πλάκα (τενιό) πάχους περίπου τριών πόντων. Αφού άναβαν από κάτω φωτιά, περίμεναν να ζεσταθεί και με μια κουτάλα της σούπας έχυναν πάνω στη πλάκα το χυλό και ενίοτε τον ράντιζαν με μερικές σταγόνες νερού από πάνω για να κάνει περισσότερες φυσαλίδες.
Σήμερα, αντί για πέτρινη πλάκα χρησιμοποιούμε τηγάνι τεφάλ. Αφού το βάλουμε σε μέτρια χαμηλή φωτιά και το αφήσουμε να ζεσταθεί λίγο, χύνουμε ανάλογα με την επιφάνεια του τηγανιού τόσο χυλό, ώστε όταν απλώσει να έχει πάχος περίπου μισό πόντο.
Μόλις αρχίσει να ψήνεται, θα δούμε ότι γεμίζει με τρύπες. Για καλύτερο ψήσιμο, επειδή είναι στο τηγάνι, μόλις πάρει το σχήμα του και δέσει, τότε το αναποδογυρίζουμε και το αφήνουμε να ψηθεί και από την άλλη μεριά.
Σερβίρονται και ζεστές και κρύες συνοδευόμενες με μέλι ή χαρουπόμελο.